Nyhetsarkiv

Brightnest utmanar 40-timmars arbetsvecka – fredagar blir till halv arbetsdag.

Sedan januari 2022 har Brightnest medarbetare gått ned i arbetstid med 100% bibehållen lön. En satsning som ska utmana branschnormer, samt främja välmående och ett balanserat arbetsliv.

Åtta timmars arbetsdag har varit norm i Sverige i över 100 år. År 1970 antogs även lördagen som helgdag och 40 timmars arbetsvecka var ett faktum. Sedan dess är det inte mycket som förändrats kopplat till arbetstid och fritid. Förlegat, om du frågar Johanna Grimståhl, vd på Brightnest.

– Vi har en etablerad testkultur och vill alltid hitta nya vägar som utvecklar och utmanar oss. Under en längre tid har vi funderat kring hur vi kan utmana status quo med 8–17 dagar och utforska hur den moderna arbetsplatsen kan se ut. Målet har varit att göra en långsiktig och bestående förändring som på riktigt gör skillnad i vardagen, idén om halvdag fredagar kändes därför helt rätt, förklarar Johanna.

Nästan 5 veckors extra ledigt under ett år

Meningsfull sysselsättning har ett tydligt samband med hälsa. Men välmående bygger även på balans mellan arbetsliv och fritid. På Brightnest har flextid alltid varit en självklarhet för att motverka och kompensera eventuella övertidstimmar. Och sedan januari 2022 arbetar samtliga Brightnest-kollegor kortare veckor – varje vecka. En satsning som ger nästan fem veckors extra ledighet under ett år.

– Att logga ut vid lunchtid varje fredag ger en förlängd helg med möjlighet till extra tid att spendera på precis det man känner för! Jag brukar känna in helgen med en god kopp på mitt favoritkafé, men hör om allt från drejkurser och avancerade träningspass, till extra tid med kompisar och familj, berättar Theo Collin, produktionsledare på Brightnest.

De kortare arbetsveckorna är ett sätt att få mer tid till livet utanför arbetet. Och efter snart ett års prövotid ser Brightnest vd bara fördelar.

– Balans i livet ökar vårt välmående, och när vi mår bra blir vi både mer kreativa och produktiva. De ekonomiska skillnaderna är marginella och ingenting som går att ställa mot fördelarna, därför är det numera vårt nya normala. Mer ledigt gör oss ju till bättre konsulter och kollegor!

Resumé har skrivit om Brightnest i en artikel om minskad arbetstid.
Läs artikeln på Resumé