Nyhetsarkiv

Christine Norberg blir ny VD för Brightnest Studios

Jacob och Christine, Brightnest Studios

Christine Norberg är sedan 2020 filmproducent och projektledare på Brightnest Studios. Nu tillträder hon som ny VD för filmproduktionsbolaget och med 15 år i branschen och med en passion för berättande, ser hon fram emot att ta Brightnest Studios till nästa nivå.

Redan som 17-åring klev Christine Norberg in som sportreporter på P4 Norrbotten och resten är historia. Efter många år inom film– och tv-branschen i Stockholm, flyttade hon 2020 tillbaka till hemstaden Luleå, där Brightnest-koncernen var snabba med att rekrytera henne till dotterbolaget Brightnest Studios, som då var i sin uppstartsperiod.

Med flytten till Stockholm följde många års frilansande inom film och tv, för en mängd kanaler och produktionsbolag i Stockholm. Allt från Mästarnas mästare, Sommar med Ernst, Allt för Sverige och Fotbollsgalan. Väldigt lärorika och roliga år, som genomsyrats av hårt arbete, säger Christine.

För Jacob Nilsson, nuvarande VD, partner och filmare på Brightnest Studios, känns det positivt att lämna över bollen. Nu kommer istället fullt fokus ligga på filmproduktionerna och på rollen som delägare, något han ser fram emot. Efter tre år tillsammans i ett tight arbetslag, känns det naturligt att också bredda partnerskapet med fler styrkor i ledning, menar han.

Att välkomna Christine som partner och ny VD för Brightnest Studios känns superbra! Min strävan har alltid varit att vi ska vara två partners här och jag är övertygad om att vi kommer lyckas ännu bättre tillsammans. Som personer är vi ganska olika, vilket jag ser som en styrka. Det är superkul att jobba tillsammans och det finns en tydlig framåtanda, säger Jacob Nilsson.

Ett arbete mellan genrer
Christine trycker på vikten av röra sig mellan olika genrer i filmvärlden. Från reklam och varumärkesbyggande produktioner, till spelfilm och dokumentärt berättande. Olika världar som skiljer sig åt men också har mycket att lära av varandra.

— Jag brinner för berättande i olika former. Just nu är vi i slutfasen av vår första dokumentär, Lillpite Autocare, för SVT. En stark och viktig historia som känns så värdefullt att få berätta. Samtidigt är vi mitt uppe i en radiodokumentär i samarbete med Tredje Statsmakten Media. Det är ju variationen i jobbet som är så kul, där ingen dag är den andra lik. Att jobba med våra industrier och energiomställningen här uppe i Norrbotten, varvat med populärkultur och med skildringar av aktuella samhällsfrågor, säger Christine.

Fler, varierande och större uppdrag. Så ser Christine på framtiden för Brightnest Studios, där ambitionen om att höras och synas mer i Norrbotten – och Sverige i helhet, är stark. Hon belyser vikten av att våga säga hej till andra i branschen och visa vad man går för.

Det finns en stark filmbas i Norrbotten, men alla känner inte till våra kompetenser. Kanske för att vi är ganska nya inom det området och det är något jag skulle vilja vidareutveckla. Jag är taggad på att driva vårt team framåt, att växa tillsammans och få med alla på tåget. Jag vill att fler ska få upp ögonen för oss, med den bredd och kompetens vi faktiskt sitter på, säger Christine.

Med sikte på lekfullhet och teknisk höjd
Med 2024 runt hörnet och ett bra år i ryggen för Brightnest, ser framtiden för Brightnest Studios ljus ut, menar Christine. Hur ser då ett framtida drömprojekt ut?

Det skulle vara så kul att jobba med spelfilm som involverar visual effects och 3D – det vi är experter på. Sen vore något för den yngre generationen kul, SVT barnkanalen eller UR till exempel. Något både lärorikt och roligt, inte bara för barn utan också för föräldrar. Jag tror att vi skulle göra ett sådant program så bra, säger Christine.

Brightnest Group består av bolagen Nordic Strategy Partners, Brightnest Tech, Brightnest Studios, Brightnest Marketing och Brightnest Communication. Under 2023 beräknas koncernen omsätta 70 miljoner kronor. Bland kunderna finns företag som AFRY, SVT, LKAB, Vedum, Tredje Statsmakten Media, SSAB, Boliden, Vy Tåg, Luleå Energi, Luleå Hamn och Kiruna kommun.