Nyhetsarkiv

Spaning: Kan vi vara riktigt mänskliga 2021 och bygga en bättre framtid?

När året lider mot sitt slut så är det naturligt att kika i backspegeln, göra årsbokslut och summera vad som skett de senaste 12 månaderna. Men ärligt talat, hur sugna är vi på att vältra oss i inställda roligheter, krisande näringar och ökad nationalism när vi jämfört smittotal? Inte särskilt. Så nu lyfter vi blicken och funderar över hur vi kan göra som människor gjort i alla tider – bygga något bättre för framtiden!

Förutom att 2020 är ett snyggt år i sin symmetri, så har vi varit med om något riktigt unikt. En global pandemi är på inget sätt nytt, men i det samhälle vi lever i idag har vi på ett ojämförligt sätt kunnat vara medvetna om att det är ett historiskt skeende som vi bevittnar. Vår uppkopplade värld har också gjort att vi på första gången på riktigt, i alla fall från min horisont, kunnat dela våra upplevelser med andra människor som går igenom exakt samma sak. Visst, vi lever med andra privilegier i Sverige jämfört med många andra länder, men oron för våra närmaste och vår försörjning är den samma. Ovissheten över hur länge och hur mycket har vi delat oavsett vart vi bor. Kanske är den här globala närheten starten på att vi faktiskt på allvar ska kunna ta tag i en annan pressande fråga – klimatomställningen? I grunden tror vi att det handlar om vår mänskliga förmåga att känna empati i kombination med vår möjlighet att faktiskt föreställa oss olika scenarier som kommer bli vår väg framåt. Visst är det en orimligt svår fråga att greppa, lite som rymden. Men om vi fokuserar på en del i taget, där var och en kan göra skillnad utifrån sitt perspektiv, så kan vi ta snabba steg framåt. Med vår gemensamma innovativa förmåga kan vi skapa lösningar som innebär att också framtida generationer kan drömma om att simma i färgglada korallrev, vilket är ett av mina personliga favoritminnen.

Nu drar vi på oss snickarbyxorna

Vår julklapp till er i år är en framtidsspaning baserad på Kairos Futures What’s on 2021. Ett år som får temat: Ombyggnad pågår! Givetvis kommer det inte gå att undvika skuggan av 2020 under kommande år, men genom att lyfta blicken kan vi fokusera på att skapa något bättre när karantänens byggplast så småningom lyfts från våra liv och från världen. Om det är en lärdom vi behöver ta med oss in i 2021 så är det att lära oss leva i ovisshet. Det går emot all logik att leva i ovisshet, men som vi hört så många globala företag uttala under året – ”vi hade strategier för alla möjliga scenarier, men inte detta”.  Här sitter vi alla i samma båt. Och den första frågan du kan ställa dig inför det nya året är hur hanterar du osäkerhet långsiktigt? Hur ska ledarskapet se ut? Kanske är det viktigare ån någonsin, även om det kan låta motsägelsefullt, att vara trygg i sitt varumärke och långsiktiga vision (som förhoppningsvis pekar mot en hållbar framtid). Risken är annars att ovissheten förlamar och att möjligheter till investeringar och innovationer går om intet. Istället vill vi slå ett slag för att samarbeta med andra och våga satsa, går det galet så får man backa och ta ett omtag efter nya idéer – men att stanna upp för länge är inget alternativ.

Vilket byggområde intresserar dig?

Många delar av samhällets ombyggnad har påskyndats av pandemin, trender som redan fanns på kartan har accelererats under året, som exempelvis det uppluckrade arbetslivet med hemmaarbete. Framåt kan vi tänka oss att fördelarna med mindre tid för pendling leder till mindre mötesplatser, kontorshubbar, nära där människor bor. Vi har såklart ett uppdämt behov av sociala kontakter, men måste det vara så att vi ska träffa samma kollegor dagligen i stadskärnan, eller ska vi vara närmare hemmen och kanske samtidigt öppna för nya branschöverskridande samarbeten med de som bor i samma by eller förort?

Ombyggda beteenden

Politiskt har 2020 var minst sagt skakigt, och det kommer sannolikt fortsätta en bit in i 2021 med avgörande senatsval i Georgia, USA. En ökad sekularisering och vilsna politiker världen över leder oss vidare till frågan om vem vi ska tro på när världen är oviss? Kanske kommer det en ny våg av medmänsklighet med krav på att förbättra hälsa, ekonomi och social samvaro också för de mest utsatta? Annars riskerar vi att möte ännu tuffare utmaningar framåt. På önskelistan inför 2021 så vill vi sätta upp ett ombyggt beteende kopplat till konsumtionen också. Många företag ser en möjlighet att kapitalisera på klimatfrågan och vilseleder konsumenter med goda intentioner. För att handla rätt och klimatsmart behövs enklare system och transparens som hjälper i en stressig vardag. Det är spännande hur många röster under 2020 satt fokus på det lokala, förhoppningsvis en medvetenhet som lever med oss framåt. Enligt Kairos analys kan också det som följer framåt vara en generellt ökad medvetenhet till skillnad från det ”vill ha nu”-beteende som präglat västvärlden de senaste åren. Behöver vi verkligen unna oss hela tiden? Eller blir resan, prylen, lyxen mer värd om vi unnar oss lite mer sällan? En tanke som kan leda till mer klimatsmarta konsumentbeteenden. Kanske överraskande har näthandeln inte tagit något jättekliv i ökning under 2020, utan fortsätter sin stadiga tillväxtkurva, men visst förbehåll att julhandeln står för dörren i skrivande stund. Men att hålla ögonen på framåt är hur vi skapar engagerande och lockande upplevelser i det fysiska rummet för att fortsätta konkurrera med digitala upplevelser. För på det området är det ingen som vilar, och under 2020 kommer vi garanterat se ännu fler kreativa applikationer när Augmented Reality går från hype till utveckling. Via din smarta telefon eller surfplatta kan du se produkterna i det fysiska rummet, som en soffa i ditt hem, redan innan du klickat på köpknappen.

Ombyggda omgivningar

Det har väl inte undgått någon att bygghandeln gått bra under 2020 när vi vänt granskande blickar mot vår hemmamiljö. Men det har hänt intressanta saker också i den offentliga miljön som belyser frågan kring hur vi bygger om våra städer framåt. Pandemin har på många sett närt en testkultur, och i flera europeiska storstäder har bilvägar tillfälligt omformats till cykelbanor. Det är en attraktiv tanke att forma staden utifrån våra nya beteenden, och ibland utifrån önskade beteenden snarare än att fastna i det som är statiskt och välbekant. Under 2021 förutspås också en vår för kransbygden. Charmiga samhällen spås bli vinnare då fler vill bo nära natur och småskalighet. Här slår vi gärna ett slag för sambandet mellan platser där man vill bo på som utmärkt även ur etableringssynpunkt. Kanske kommer det vara en konkurrensfördel att placera sin investering nära attraktiva semestermål, som annars ofta lever en slumrande tillvara utanför högsäsong, för att attrahera talang som värdesätter tid över för fritidsaktiviteter.

Ombyggd attityd

Tillsammans blir vi hela tiden smartare. Och även om det finns såväl företag, branscher och världsledare som i allra högsta grad kommer göra sitt yttersta för att bromsa, så rullar hjulen mot en hållbar framtid obönhörligen framåt. Plastindustrin och textilindustrin blir allt bättre på att ta vara på sitt avfall och det cirkulära tänket blir det nya svarta under 2021. När traditionella butiker lämnar staden flyttar second hand-butikerna in i stadskärnorna. I spåren av detta skifte växer nya affärsmodeller fram och för att så småningom mogna och bli etablerade strukturer under 2021/22. Vi kommer vänja oss vid att låna, dela och hyra i större utsträckning. Klimatsmart hackerkultur har blivit folklig, vilket du själv kan bevittna på Ekotipset på Instagram. I vår ökade medvetenhet om cirkularitet och smart resursnyttjande krävs det också bra och konstruktiv dialog kring hur vi bäst nyttjar våra resurser för allas vårt välmående.

Ur hållbarhetssynvinkel är det intressant att se hur dialogen på området under 2021 rör sig mer från fossilfrihet (som fortsatt är avgörande) till att verkligen jordas i Agenda 2030. Här rör sig världspolitiken med bland annat European Green Deal, finansindustrin (som tappar sin tro på det fossila) och storföretag som Sveriges mineraljätte LKAB som investerar i hållbarhet år samma håll. Vi kommer garanterat göra lite fel på vägen, men det viktiga är att vi rör oss framåt och går från problemformuleringar till lösningsfokus. Börja på ritbordet med en strategi, men sedan fort ut och börja agera – det kommer vara allt mer affärskritiskt under 2021.

Vårt medskick inför det stundande året blir helt enkelt hur du och din organisation bygger om eller bygger bättre under 2021. Vad är din julklapp till omvärlden?