Nyhetsarkiv

Så blev Jacob Nilsson Luleås filmentreprenör

Jacob Nilsson.jpg

”Det roligaste är att få se något växa fram från vad man har fångat genom sitt objektiv”

Från självlärd i Bensbyn till uppdrag på både nationella och internationella arenor. Modekedjor, världsomspännande industrier och spännande företag. Jacob Nilsson har fångat det mesta på film sedan han och kompisarna gjorde film tillsammans på fritiden.

– För mig började intresset för film i tidig ålder. Men det fanns ingen tydlig väg serverad för att jobba inom yrket här uppe. Jag försökte hitta flera vägar in till att få jobba med något inom film, men ingen nappade. Det fanns som inte riktigt något företag här som gjorde exakt vad jag ville göra då.

Så att Jacob Nilsson idag skulle ha titeln Director of Photography på Brightnest Studios var inte alltid klart. Från början stod han inför en helt annan bransch.

 – Jag utbildade mig till snickare på gymnasiet. Jag tänkte då att det skulle kunna vara till användning med något praktiskt oavsett vad jag gör i livet. Jag hann jobba som snickarlärling i något år men det var inte riktigt min grej, jag saknade tålamodet och drivkraften och kände mig aldrig riktigt hemma i branschen.

Istället var det bakom filmkameran som Jacob skulle hitta hem. Och det var där det började, med en kamera och en drönare. Och mycket tid för att testa sig fram.

 – Jag tillbringade mycket tid på att lära mig själv, genom kunskap på nätet och att helt enkelt filma. Jag började att filma allt jag tyckte var intressant att försöka fånga, som kompisar, aktiviteter, naturen och landskapet och miljöerna här uppe i Luleå. Kort därefter startade jag mitt dåvarande bolag Silverview och fortsatte med samma skapande fast som egen företagare.

En inspirerande utveckling

Från början hade Jacob spridda, mindre uppdrag. Men när Visit Luleå kom i kontakt med de filmer han hade producerat på sin fritid, tog yrket och karriären fart på riktigt.

– På den vägen fick jag mitt första större uppdrag, en filmserie och ett koncept för Luleås besöksnäring. Där inledde jag också mitt kreativa samarbete med Brightnest. Plötsligt hade vi skapat kanske den största filmsuccén om Luleå som gjorts: ”The Luleå Way”. Filmerna nådde inte bara ut i världen utan även in i hjärtat på Luleborna. Och så har det fortsatt, med uppdrag från besöksnäringen till industrin och allt där i mellan. Samarbetet med Brightnest fortsatte också och idag är jag en del av företaget.

Idag har Jacob mycket på sitt CV – företag som Luleå Energi, Norrtåg och Tekniska Verken, Sveriges Arkitekter, Skogsindustrierna och Cubus. Och i samband med att listan vuxit har verktygen för att göra film utvecklats och tillgängliggjorts på ett helt annat sätt än för 15 år sedan. 

– De flesta projekt har sin egen charm och det är variationen som gör det roligt. Jag drivs även av entreprenörskap och att våga prova saker, växa och utvecklas. Men måste jag välja något projekt som varit extra roligt att jobba med skulle jag säga att det nog varit något inom besöksnäringen, som The Luleå Way, eller inom skogs- och träbyggnadsindustrin där vi skapade filmer och koncept för Sveriges Arkitekter och Skogsindustrierna som visades på arkitektbiennalen i Venedig.

Kul att driva förändring 

Med så många olika typer av branscher och filmer kan man undra var inspirationen kommer ifrån. Allt möjligt visar det sig – intryck, musik, naturliga ljud, ljud i kombination med film. Ett musikstycke som fastnat kan bli en grund för skapandet.

 – Film är att bra sätt för mig att få uttrycka mig på, att kunna berätta något och driva någon form av förändring. Det inspirerar mig helt klart. Ibland är det kul att ha musik och en jäkla massa filmmaterial och bara skapa något från scratch vid klippbordet utan storyboard och riktlinjer och bara få kreativ frihet.

Har du något drömprojekt?

– Jag vill göra något dokumentärt för Netflix! Eller skoreklam för Nike. Något coolt iallafall.

Jacob Nilssons tre tips till dig som vill göra film:

Vad vill du förmedla och göra?  Vill du sälja in en plats, produkt eller en tjänst? Det kan du alltid göra genom att beröra, skapa känslor och berätta en story med film. Fundera på hur du vill göra det.

Sträva efter att skapa en mer äkta och genuin känsla i filmen genom att testa dig fram bildmässigt. Allt behöver inte alltid vara ”perfekt”, med optimal skärpa och stabila kamerarörelser.

Underskatta inte att det går att göra filmer i mer dokumentär stil där du följer personer i livet eller aktiviteter som gör saker ”på riktigt”. Det behöver inte alltid krävas statister, ljus och en massa teknik, utan fokus kan ligga på en person som tittaren får följa på ett mycket enklare sätt. Har man en bra grund är det bara att köra på. Men var inte rädd för att göra misstag och testa saker, kanske något helt oväntat och nytt grepp som ni inte planerat för som blir det som lyfter.

Se Jacob och Brightnests filmproduktioner här.