Nyhetsarkiv

Lillpites förlorade samlingsplats skildras i ny dokumentär

När bilen krånglade stannade Bo till vid verkstaden i den glesbefolkade lilla byn utanför Piteå. Han hade bråttom, men Alis varma gästfrihet gjorde att Bo inte kunde slita sig därifrån. Ali bjöd på middag och Bo blev kvar. De båda blev så småningom goda vänner och Bo fick snart reda på den svåra situationen som Ali befann sig i. Det blev upprinnelsen till dokumentären Alwadae Lillpite.

– Under filmandet blev det tydligt hur mycket Ali betyder för byborna i Lillpite. Vi behövde inte regissera något, utan allt som händer, händer på riktigt. Skolungdomar och barn stannar förbi på väg hem från skolan och äldre kommer förbi på en bit mat och umgås. Ali har skapat en plats där alla känner sig välkomna. Det är hjärtskärande att se honom behöva försvara det han byggt upp, säger Bo.

Ali kom till Sverige under 2015 som flykting från kriget i Irak. Efter att ha drivit en bilverkstad i sitt hemland med över 30 anställda, var det naturligt att han skulle fortsätta på samma spår i sitt nya hemland. Under åren har Ali byggt upp sin verksamhet och blivit en vän och hjälpande hand för många i byn. Verkstaden är en samlingspunkt för byns invånare och en plats för kulturutbyten och möten mellan olika åldrar och språk. Men ett liv i väntan på permanent uppehållstillstånd har tärt på Alis krafter, och efter det fjärde avslaget bestämmer sig Ali för att lämna allt han byggt upp och flytta från Sverige.

– När jag fick reda på att Ali tänkte flytta blev jag väldigt illa berörd. Här har vi någon som verkligen gör skillnad för ungdomar, äldre och hela bygden – och han har ingen plats i vårt samhälle? Det var då jag bestämde mig för att starta arbetet med dokumentären, säger Bo.

För Bo är skildringen av Alis situation en spegling av ett större problem. Nämligen de utmaningar som många invandrare möter i sin strävan efter ett tryggt och permanent liv, där byråkratiska hinder och långa väntetider skapar en känsla av hopplöshet.

– Jag hoppas kunna berätta en historia som ger en större förståelse, inte bara för Ali, utan även för andra i hans situation. Det är hemskt när man tänker på vilken psykologisk makt svenska myndigheter kan utsätta invandrare för, medvetet eller ej, avslutar Bo.

Om dokumentären Alwadae Lillpite
Dokumentären är en samproduktion av Brightnest, SVT och Filmpool Nord.
Premiär på SVT Play söndag 26/5. Visas på SVT1 måndag 27/5, 22:45 och lördag 1/6, 15:30.