Nyhetsarkiv

Hon är norra Sveriges främsta kvinnliga entreprenör

Johanna Grimståhl_EY.jpeg

Under torsdagskvällen prisades Johanna Grimståhl, vd för Brightnest Group, med utmärkelsen Entrepreneurial Winning Women i tävlingen EY Entrepreneur Of The Year. Hon var den enda kvinnliga vinnaren i region norr. Johanna tar nu en plats i den nationella finalen tillsammans med vinnaren av huvudpriset och finalister från de andra regionerna. 

Det är Ernst and Young som står bakom utmärkelsen som delas ut för 28:e gången i Sverige. Regionfinalen avgjordes på Elite Knaust Hotell i Sundsvall, där Johanna fick ta emot kategoripriset inför ett hundratal gäster. Hennes resa har gått fort. 2011 började hon jobba på en mindre webbyrå i Luleå. Fyra år senare axlade rollen som vd och påbörjade en imponerande tillväxtresa. Hennes satsningar har bland annat lett till att den lilla webbyrån utvecklats till en koncern med flera dotterbolag. Idag är Brightnest Group, som har sitt huvudkontor i Luleå, en marknadsledande aktör i Norrbotten och de har också expanderat till nya orter med öppnandet av kontor i Gällivare och Göteborg.  

— Jag är så stolt över att få ta emot det här priset. Att bli uppmärksammad för vad jag, mina kollegor och partners har kämpat för under så många år och för allt vi har åstadkommit känns helt fantastiskt, säger Johanna.  

Ett bevis på hennes framgång är att Brightnest Groups omsättning ökat från 17 till 55 miljoner kronor mellan 2020 och 2022. Och det stannar inte där. Johanna har som mål att bolaget ska omsätta tresiffrigt till 2025. Hon tror att en avgörande faktor för framgången är det unika sättet de har byggt upp företaget på, som skiljer sig från många konkurrenter.

— Många i vår bransch växer snabbt genom nyförvärv. Vi tror på att växa tillsammans med andra och har gått samman med engagerade och entreprenörsdrivna personer som har egna drömmar om att starta upp något. Det har gjort att vi succesivt utvecklat koncernen med nya bolag och det har också gjort min resa som entreprenör både roligare och mer givande, säger Johanna. 

EY Entrepreneur Of The Year är en av världens största och mest prestigefulla utmärkelser för entreprenörer. Priset Entrepreneurial Winning Women delas ut till en kvinna som driver ett företag som vuxit snabbt på kort tid. Entreprenören ska uppfylla kriterierna för huvudpriset EY Entrepreneur Of The Year med ett undantag – företaget behöver bara ha varit aktivt i tre år. Segern innebär att Johanna får en biljett till den nationella finalen i Stockholm.  

Juryns motivering löd: 

Med ett involverande ledarskap och ett tydligt affärstänk har årets vinnare av Entrepreneurial Winning Women lyckats skapa ett vinnande koncept i företagets arbete med att skapa en ljusare framtid utifrån tid och talang. Hon har genom kungligt mentorskap utvecklat både det egna och företagets ledarskap och därigenom fördubblat omsättningen under de två senaste åren.