Norrbotten.se - Sveriges bästa regionwebb

Under 2019 fick Brightnest uppdraget av Region Norrbotten att skapa en webbplats som skulle vara tillgänglig för alla. Vid lanseringen 2022 tog vi dem från en blygsam sistaplats till en ärofylld förstaplats på Webperfs topplista1 av de bästa regionwebbarna i Sverige. Och inte nog med det, 2023 kammade även Region Norrbotten hem guldet i organisationen Funkas inkluderingsbarometer2.

Services

  • Design
  • UI & UX
  • Strategi
  • Koncept
  • Webbutveckling

Dela

Dela artikeln
01-mockup.jpg

För en offentlig aktör som Region Norrbotten är den digitala tillgängligheten inte bara oerhört viktig utan också lag. Att ha en tillgänglig webbplats leder till att alla medborgare kan delta i det digitala samhället och få tillgång till viktig information och tjänster – vilket också stärker regionens rykte som en ansvarstagande och inkluderande samhällsaktör. När vi fick i uppdrag att utveckla den nya webbplatsen för Region Norrbotten, var det med tillgängligheten i fokus, en trygg och förtroendeingivande webbplats, anpassad för alla.

I ett agilt samarbete med Region Norrbotten ledde vi designarbetet med den nya webbplatsen. Genom förstudier, workshops och användartester kunde vi ringa in de viktigaste utmaningarna och komma fram till en bra strategi för att möta de vitt skilda besökarnas behov, allt från fastighetsaktören till den enskilde norrbottningen. Ett av de viktigaste målen med den nya webbplatsen var att göra det lättare för olika målgrupper att hitta rätt information. Vi tog avstamp i att skapa en tydlig och grundläggande struktur och navigation för att skapa en så bra användarupplevelse som möjligt

Under 2022 lanserades webbplatsen med en helt ny design som utgick från Region Norrbottens nya grafiska profil. Resultatet blev en webbplats som uppfyller EU-direktivets krav på tillgänglighet (WCAG 2.1). Den nya webbplatsen tog regionen från en sista- till förstaplats på Webperfs lista över de bästa regionwebbarna och kammade även hem ett guld när Funka släppte 2023 års Inkluderingsbarometer. Från sistaplats gick Region Norrbotten till att bli en förebild för andra regioner att följa.

04-mockup.jpg

Vårdgivarwebben

Under 2023 togs ett viktigt steg framåt med lanseringen av Vårdgivarwebben – en central resurs för all hälso- och sjukvård samt tandvård i Norrbotten, oavsett om det handlar om regionalt, kommunalt eller privat driven vård. Vårdgivarwebben är en skattkista fylld med värdefulla resurser såsom nationella kunskapsstöd samt regionala och lokala vårdriktlinjer och rutiner.

Webbplatsen är utformad med inspiration från Norrbotten.se, men har optimerats med en navigering och sidstruktur som är skräddarsydd för vårdprofessionella. Med en tydlig vision om effektivitet och hållbarhet, delar Vårdgivarwebben flera komponenter med Norrbotten.se. Detta unika samarbete möjliggör att båda plattformarna inte bara kan existera sida vid sida, utan också dra nytta av varandras styrkor, vilket minimerar onödig utvecklingstid och maximera användarnytta.

Upptäck hur Vårdgivarwebben kan göra din vardag enklare och mer informerad. Välkommen till framtidens plattform för vårdgivare i Norrbotten.

Besök Vårdgivarwebben

01-vgw-mockup.jpg

1 Webperf

Webperf är en organisation som mäter om webbplatser som är viktiga för det svenska samhället och följer god praxis. Webbplatserna testas utifrån en rad olika parametrar och får sedan delbetyg inom olika områden och ett totalbetyg.

2 Funkas Inkluderingsbarometern

En mätning som syftar till att skapa en gemensam bild av hur den digitala tillgängligheten mognar och prioriteras inom offentlig sektor. Målet är att ge verksamheter inom sektorn ett verktyg för att se både hur de själva utvecklas, och hur de utvecklas i förhållande till andra.