Förpackningsdesign

Mer än bara ett omslag

Bra förpackningsdesign innebär att man behöver svara på en rad olika frågor. Beroende på vilken produkt du har finns det olika saker att tänka på.

Funktion i fokus

Förpackningen är såklart en viktig kommunikativ yta, men utformningen behöver också ta hänsyn till hur den ska användas. Ska en flaska stå i ett vitrinskåp eller användas av en bartender? Hur kan förpackningen bidra till att transporten blir så effektiv som möjligt? Och hur skapar vi en ekologiskt hållbar förpackning utifrån kraven som ställs på den?

Vad innehåller den?

Innehållet ställer olika krav på förpackningen i form av materialets egenskaper, som exempelvis livsmedel. Här är också tiden en faktor – det är stor skillnad mellan en takeaway-förpackning för lunchen och en charkprodukt i kyldisken.

Förpackning_mugg

Förpackning_Bryggan-gin

Regler och lagar

Kemikalier kanske du har koll på att det finns lagar och regler kring hur de ska märkas på förpackningen, men visste du att förpackningar som innehåller alkohol också har en mängd regler att förhålla sig till?

Extra allt

Ett spännande fält är att nyttja förpackningen till att skapa ett ytterligare värde genom utformningen. Kanske en limited edition som också kan kyla drycken eller en vacker utformning som bidrar till återanvändning när produkten i sig är slut?

gossip_mindre.jpg (1)
Gossip
hires-09988_mindre.jpg
It's in the bag
Borje_Ohlsson_lådor_web-1-1.jpg
Borje_Ohlsson_kopp_web-1-1.jpg
varvet_matlada_2.jpg
varvet_matlada.jpg